wtorek, 1 marca 2016

Adrianna Słabińska

Lustro tożsamości - uczta słowna kulinariów chorwackich

Chorwacja jest przykładem niepowtarzalnego nagromadzenia się obcych wpływów w obszarze leksyki. Wielorakość słownictwa kulinariów sprawia, iż w większości przypadków wiele słów posiada kilka synonimów. Językoznawcy podkreślają, że język stanowi w pewien sposób o tożsamości narodowej, ale również mogą pojawić się pewne wyrazy zapożyczone, które potwierdzają ich wspólne pochodzenie.

Dziedzictwo gromadzone przez lata przez Chorwatów, Serbów i inne narody bałkańskie kreuje ich tożsamość i wpływa na bogactwo leksykalne. Kuchnie regionalne oddziaływają na charakter narodowej. Jej niepowtarzalność sprawia, że budzi ona zachwyt smakoszy i krytyków. Kolejnym ważnym terminem jest interferencja językowa. Wykazuje ona możliwość rozwoju kultury chorwackiej, serbskiej i bałkańskiej w Polsce. Wywiady przeprowadzone z szefami kuchni bałkańskich potwierdzają przenikanie się elementów obyczajów i folkloru. Wyniki wywiadów podkreślają wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej oraz niezwykle popularnej włoskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz