Lustro
tożsamości - uczta słowna kulinariów chorwackich
Chorwacja jest przykładem niepowtarzalnego
nagromadzenia się obcych wpływów w obszarze leksyki. Wielorakość słownictwa
kulinariów sprawia, iż w większości przypadków wiele słów posiada kilka
synonimów. Językoznawcy podkreślają, że język stanowi w pewien sposób o
tożsamości narodowej, ale również mogą pojawić się pewne wyrazy zapożyczone,
które potwierdzają ich wspólne pochodzenie.
Dziedzictwo gromadzone przez lata przez Chorwatów,
Serbów i inne narody bałkańskie kreuje ich tożsamość i wpływa na bogactwo
leksykalne. Kuchnie regionalne oddziaływają na charakter narodowej. Jej
niepowtarzalność sprawia, że budzi ona zachwyt smakoszy i krytyków. Kolejnym
ważnym terminem jest interferencja językowa. Wykazuje ona możliwość rozwoju
kultury chorwackiej, serbskiej i bałkańskiej w Polsce. Wywiady przeprowadzone z
szefami kuchni bałkańskich potwierdzają przenikanie się elementów obyczajów i
folkloru. Wyniki wywiadów podkreślają wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej
oraz niezwykle popularnej włoskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz